עברית
English
Spanish
Chinese
אתר הנצחה לזכר

רוברט אופנהיימר 1904-1967

רוברט אופנהיימר
מקום לידה: ניו יורק
מקום פטירה: פרינסטון, ניו-ג'רזי

בית עלמין:
ישוב:
בית עלמין:
גוש:
גוש:
חלקה:
שורה:







עריכת קשרי משפחה

ביוגרפיה

עריכה

קריירה אקדמית

רוברט אופנהיימר נולד בניו יורק, ב- 22 באפריל שנת 1904, להוריו אלה ויוליוס.
בהיותו בן עשרים וחמש, כבר מונה למשרת פרופסור לפיזיקה באוניברסיטת קליפורניה בברקלי ובמכון הטכנולוגי של קליפורניה. הוא עסק במכניקת הקוונטים וחקר את התנהגותם של חלקיקים.

פרויקט מנהטן

במהלך מלחמת העולם השנייה, נקרא אופנהיימר לעמוד בראש צוות גדול של פיזיקאים, מהנדסים וטכנאים, שעסקו בפיתוח נשק אטומי. שם הקוד של פרויקט סודי ורגיש זה היה "פרויקט מנהטן", והוא התבצע בין השנים 1942 - 1945. המידור והסודיות של הפרויקט היו כה גדולים, עד שאפילו הרי טרומן, שהיה סגן נשיא ארצות הברית באותה תקופה, לא ידע עליו דבר. טרומן הוכנס לסודות הפרויקט על - ידי הנשיא פ. ד. רוזוולט, רק לקראת סוף המלחמה.
בתוקף תפקידו, היה אופנהיימר אחראי על המתקן בלוס אלאמוס שבמדינת ניו מקסיקו, שהיה אתר ניסויי השדה של פרויקט מנהטן. ב - 16 ביולי 1945, בוצע באתר זה הניסוי הגרעיני הראשון – ניסוי טריניטי – במהלכו התחולל הפיצוץ האטומי הראשון בתולדות האנושות.
הניסוי המוצלח העמיד לרשות ממשלת ארצות הברית נשק בעל עוצמות הרס והרג חסרות תקדים, והיא אכן עשתה בו שימוש במלחמה נגד היפנים, בהטילה שתי פצצות אטום - עלהירושימה ועל נגאסקי, בצעד שנוי במחלוקת. יפן אומנם נכנעה בעקבות ההפצצות.

אופנהיימר כחבר בוועדה לאנרגיה אטומית של ארצות הברית

לאחר המלחמה, עבד אופנהיימר בוועדה לאנרגיה אטומית של ארצות הברית - הגוף העליון שניהל את הפיתוח הגרעיני במדינה. הוא התנגד לפיתוח של פצצת מימן, הן משיקולים פרקטיים - הוא פקפק באפשרות לבנות מתקן כזה - והן משיקולים עקרוניים - הומוניטריים, בהיותו מזועזע מהתוצאות ההרסניות של הפיצוצים הגרעיניים בהירושימה ובנגסאקי. אופנהיימר לא היה היחיד שהביע דעות כאלה. גם ג'וזף רוטבלט, שעבד לצד אופנהיימר בפרויקט מנהטן, התנגד באופן נמרץ להמשך פיתוח הפצצה מן הרגע שהוברר לו שגרמניה אינה מפתחת נשק גרעיני. רוטבלט עסק מאז בפעילות נגד נשק גרעיני.
בארצות הברית של ראשית שנות החמישים, שהייתה מודאגת מהמלחמה הקרה עם ברית המועצות תחת שלטון סטלין, די היה בעמדות כאלה כדי להפוך אפילו מדענים ידועים וחשובים כמו אופנהיימר לחשודים בנטיות קומוניסטיות. עבודתו של אופנהיימר בוועדה לאנרגיה אטומית הופסקה, לאחר שהסנטור ג'וזף מקארת'י הטיל ספק בנאמנותו של אופנהיימר לארצות הברית, בשל חשדו שהוא בעל נטיות קומוניסטיות. פרשת הדחתו של אופנהיימר עוררה סערה גדולה בקרב הקהילה המדעית בארצות הברית, וחלפו כעשר שנים עד ששמו טוהר לחלוטין.

אופנהיימר בשנות החמישים והשישים

בשנות החמישים והשישים המשיך אופנהיימר ללמד ולחקור כמנהל המכון למחקר מתקדם בפרינסטון, ופרסם מספר ספרי מדע פופולריים, בהם ניסה להסביר לקהל הרחב את מושגי היסוד ואת שאלות המחקר העיקריות של הפיזיקה המודרנית. אופנהיימר ביקר בישראל בשנת 1966.
אופנהיימר נפטר ממחלת סרטן הגרון בשנת 1967.

לאחר מותו נשרפה גופתו והוכנסה לכד אשר הושלך למימי האוקינוס ע"י אישתו ליד בית הקיץ של המשפחה 

מקור הטקסט והתמונה באתר זה הם לפי רשיון שימוש הוגן של אתר ויקפדיה.

העדפות

עריכה
מדע ופיצוח סודות החיים.

הספדים

עריכה
אבי פצצת האטום המאריקאית, הגניוס היהודי בהתגלמותו.
linkText

Loading...

גלריה

עריכה

וידאו

עריכה

ציר זמן

עריכה

הדלק נר

Loading...